Dit is wat je moet weten over nachtfotografie

Dit is wat je moet weten over nachtfotografie

Geplaatst op mrt 31, 2016

Het meest essentiële element van een foto is natuur lijk de belichting, zonder (voldoende) licht is er namelijk geen foto. Maar dat betekent niet dat je bijvoorbeeld ‘s nachts geen goede foto’s kunt maken!

Inderdaad, het is een een hele kunst om bij weinig licht net dat ene mooie plaatje te kunnen schieten, en daarom lees je hieronder over 4 simpele maar cruciale tips voor het maken van foto’s in het donker:

 1. Statief is noodzaak!

  sunset
  De eerste tip is simpel maar zonder twijfel ook de belangrijkste tip die we je mee kunnen geven als je ook maar iets met nachtfotografie wilt doen. Neem ALTIJD (!) je statief mee als van plan bent om in het donker foto’s te maken.

  De reden dat het donker is komt doordat er weinig licht op de omgeving valt (duh…) en dat betekent ook dat er weinig licht op de sensor van je camera valt wat tot gevolg heeft dat je alleen maar donkere foto’s krijgt  bij een korte sluitertijd.

  Doe je de sluitertijd omhoog dan valt er wel genoeg licht op de sensor, maar dan kan de kleinste trilling of beweging de foto al verpesten. Kortom, neem altijd je statief mee zodat je zonder problemen (lees: trillingen) genoeg licht kunt vangen, zelfs in het donker.

 2. Lange sluitertijd voor leuke lichteffecten

  Luna-Park-at-night-comp1
  Een van de leukste dingen die je bij nachtfotografie kunt doen is natuurlijk om de sluitertijd omhoog te krikken! Doordat er langere tijd licht door het diafragma valt krijgen bewegende lichtbronnen zoals autolichten, fietslampjes of zelfs een verlicht reuzenrad een mooie verlichte streep achter zich aan.

  Zolang je je tijdens nachtfotografie maar aan de eerste tip houdt (statief meenemen!) hoef je je geen zorgen te maken over trillende foto’s en mag de sluitertijd dus zonder problemen omhoog.

  Maar waar vindt je nou bewegende lichtbronnen in het donker? Het antwoord is vrij simpel: in de grote stad natuurlijk! Foto’s maken in wereldsteden als New York of Amsterdam is niet voor niets een populaire bezigheid onder professionele fotografen. Vooral in de late uurtjes komen er een hoop lichtjes tevoorschijn waar je als fotograaf goed gebruik van kunt maken!

 3. Het Blauwe Uurtje

  photopills2
  Elke fotograaf heeft wel eens van Golden Hour gehoord, maar wist je bijvoorbeeld dat het Blauwe Uurtje vlak voor (‘s ochtends) of vlak na (‘s avonds) het Gouden Uurtje plaatsvindt. Dit is het moment waarop de zon een paar graden onder horizon staat, maar nog wel redelijk wat licht weet te bezorgen over het landschap.

  Bij Golden Hour staat de zon net een paar graden boven de horizon wat een gouden waas geeft, zodra het Blauwe Uur begint veranderd die waas langzaam naar een ietwat blauwe gloed.

  Je moet wel snel zijn, want als je dacht dat Golden Hour snel voorbij is dan zul jenog versteld staan van de efficientie waarmee je moet fotograferen om het meeste uit het Blauwe uurtje te halen:

  Je raadt al waarom dit het 'Blauwe Uurtje' heet!

  Je raadt al waarom dit het ‘Blauwe Uurtje’ heet!

 4. Maak dezelfde foto vaker dan een keer

  Het mag ondertussen duidelijk zijn dat nachtfotografie moeilijk is. Probeer daarom altijd niet een, maar het liefst zes of meer foto’s van hetzelfde moment te schieten. De kans dat je meteen bij de eerste keer dat ene mooie plaatje hebnt weten te schieten is namelijk ontzettend klein.

  Denk bijvoorbeeld aan het maken van HDR foto’s van stilstaande objecten door dezelfde foto onder verschillende belichtingen te schieten. DSLR camera’s in de wat hogere prijsklasse hebben vaak een functie knop die je kan instellen om bijvoorbeeld 3 foto’s achter elkaar te schieten waarvan de eerste bewust is onderbelicht, de tweede normaal is belicht en laatste juist is overbelicht. Voeg deze op de computer samen en met een beetje geluk krijg je dit soort ‘magische’ plaatjes:

  summer_sunset